BRA-bandet har en lang og ­interessant historie, de har vært i BRA-veien, på Knivsø og nå ­holder de til i Violgata 14. Der treffes de hver mandag og øver.

Det hele startet på Bøkevangen,som den gang var et avlastningshjem knyttet til HVPU. Jørn Nilsen, som, drev stedet og jobbet som HVPU-konsulent i kommunen, var en sentral medspiller i det som var forløperen til dette musikktilbudet, kan Steinar Helgensen fortelle.
– Ja, det startet der ute, som et tilbud til brukerne av stedet. Så kom HVPU-reformen der de sentrale instutisjonene ble lagt ned og ­brukerne skulle intergreres i sine ­repektive hjemkommuner. Musikktilbudet som da var blitt et band fant nye øvingslokaler ved BRA-veien, derav navnet BRA-bandet. Jeg ble forespurt om å bli instruktør av en som ­allerede var med. Jeg var med fra 1989 til midten av nittitallet, forteller Helgesen.
BRA-bandet ble etablert i 1989. I 1990 overtok Halden kommune ansvaret og drift av BRA-bandet. Dette som et kommulat tilbud til personer med psykisk utviklingshemming. knyttet til til HVPU-refomen.

Vidar (til venstre) og Steinar Helgesen.
Vidar (til venstre) og Steinar Helgesen.

Knivsø sosialpedagogiske senter 
– Det var interessante tider da vi flyttet ut til Knivsø tidlig på nittitallet. Vi var ca 15 medlemmer i bandet den gangen, og to instruktører. Jeg husker ungdommene som var på Knivsø ble veldig nysgjerrige på hva dette var for noe. Det var noen av guttene som var heavy metal-fans og syntes nok i starten at dette var helt feil musikk i forhold til deres image. Men samtidig virket nok dette også spennede, for litt etter litt ble flere av disse ungdommene med. Ble en slags omvendt intergrering, for her ble plutselig disse ungdommene, som hadde sitt å stri med, både ressurspersoner og positive rollemodeller for øvrige i BRA-bandet. Det var en fantastisk tid ute på Knivsø, forteller Steinar Helgesen. Han var på denne tiden ­etablert som leder for BRA-bandet og la, sammen med Espen Lund på kultur­kontoret, mye av føringene for hvordan dette skulle drives videre i disse årene.
– Jeg husker vi fikk forespørsel fra Divisjonsmusikken om vi ville ha en konsert sammen med dem. Det var spesielt, særlig fordi det var de som spurte oss. En konsert med profesjonelle musikere og et band bestående av primært psykisk utviklingshemmede og instutisjonsungdom. Tror det var første gang noe slikt var arrangert. Men for enn opplevelse, det var kjempegøy.
I løpet av de første årene ble BRA-bandet godt kjent både i Halden og ­omegn. Noe som førte til at Kai Zahl, grunnleggeren av «Dissimilis», tok ­kontakt med dem og ville ha dem med i sitt opplegg. Dette førte til en dialog mellom Steinar Helgesen og Espen Lund. De var enige i at BRA-bandet er et lokalt band som må utvikle seg i den takt og retning som er naturlig for de medlemmer som til enhver tid inngår i bandet, og ikke ut fra føringer lagt av en sentral organisasjon. Slik tenkte vi i hvertfall den gangen. Det er viktig å legge til at jeg ikke var alene som instruktør i denne perioden. Med meg hadde jeg Tor Birkelund som senere ble avløst av Arild Werner. I tillegg var Trine Holmen (fra Knivsø) en viktig og sentral støttespiller og ressurs­person for BRA-bandet i mange år. Etter fem år som leder av BRA-bandet gir Steinar Helgesen stafettpinnen videre.

Violgata 14
Men lederen skiftet ikke etternavn, for den som ettehvert overtar som leder, er hans bror Vidar Helgesen.
– Ja, jeg jobbet sammen med Steinar på Knivsø, ble vel ett års tid der ute før kommunen skulle selge stedet. Da måtte vi finne andre lokaler, ­forteller Vidar. Så vi var innom blant annet Rockehuset, men det var ikke egnet for oss. Etterhvert fant kommunen lokaler til oss i gamle MAD aktivitetshus. Der har vi vært siden. Et flott sted, og bedre har det blitt etter at Frivillghets­sentralen også har kommet inn i Violgata 14.

Ofte ute og spiller
I dag består BRA-bandet av 15 bandmedlemmer og fire instruktører. Ved ­siden av Vidar Helgesen er det Reino Andersen og Jane Edvardsen. ­Bandet har flere faste spilleoppdrag i løpet av året. De spiller for ­tirsdags- og ­torsdagsgruppene, et annet tilbud kommunen har for psykisk utviklings­hemmede, og hvert år spiller de til dans på nyttårsballet på Park Hotel.
I tillegg drar de til Sarpsborg og spiller på Nygårdshaugen.
– Vi får også forespørsler underveis, som vi gjerne sier ja til. Ved siden av at dette er et meget velfungerende og populært musikktilbud er det den sosiale biten vi er opptatt av. Vi blir en stor familie som treffes hver mandag i Violgata 14.